Mexická kuchyně - kombinace svěžích chutí

Mexická kuchyně nejsou jen nachos, tequila a hrdlo propalující jalapeño - najdete zde jednoduché chutě grilovaných ryb a steaků z kvalitního masa, čerstvou zeleninu a ovoce i nečekané a pestré exotické kombinace. Základem je zelenina, fazole, maso a tortillas - placky z kukuřičné nebo pšeničné mouky v různých úpravách: nachos (totopos), tacos, flautas, quesadillas... a samozřejmě nesmí chybět "chile" v jakékoliv podobě, ať už čerstvé nebo jako součást omáčky salsy i hutnějšího "mole".

Mexiko kuchyne

Yucatán - tropické ovoce a exotické koktejly

Yucatán je tropický ráj, a proto k němu nutně patří čerstvé ovoce a exotické koktejly. V Mexiku můžete okusit lahodnou kombinaci obou: piña colada přímo z ananasu nebo si pochutnáte na kokosové šťávě servírované v kokosovém ořechu. Daiquirí s mangem, mojito z ananasu, margarita nebo osvěžující "mechilada" - nečekaná kombinace piva a limetkové šťávy. Anebo vás rozproudí mexické tekuté zlato: tequila.
Mexiko doslova překypuje místním tropickým ovocem: v hotelu, na trzích i v supermarketech snadno seženete papáju, mango (které místní děti jedí posypané chilli), guavu, ananas, tamarind, kokosové ořechy, citróny, limetky, pomeranče, banány aj. Nezapomeňte ale ovoce pečlivě umýt v balené nebo jinak ošetřené vodě.

Mexiko exoticke ovoce

Svěží a čerstvá yucatecká kuchyně

Erbovní pokrmy tradiční kuchyně na Yucatánu jsou - ceviche a sopa de lima. Salát ceviche - dokonalý exotický koktejl z čerstvých ryb, zeleniny a mořských plodů. Sopa de lima je osvěžující polévka z limetek a pomerančů a s pomeranči se peče také tradiční kuře Pibil.

Konzervativnějším jazýčkům budou chutnat empanadas - smažené taštičky z kukuřičného těsta plněné masem nebo zeleninou. Lahodné jsou i různé druhy masa a zeleniny zabalené v banánovém listu “tamales”, které se jí napříč celou Latinskou Amerikou. Děti ocení sladkou variantu tamales nebo jednoduché quesadillas se sýrem.
Mezi nejoblíbenější jídla patří vynikající grilované maso (asado) a samozřejmě tortillas všeho druhu: tacos, flautas, burritos, nachos (totopos) aj. se sýrem (quesadillas), s kuřecím nebo vepřovým masem. Placky se dělají většinou z různých druhů kukuřice od žluté po černou, výborné a méně aromatické jsou i větší a světlejší placky z pšeničné mouky.

Mexiko kuchyne ceviche

Mexiko kuchyně - kuriozity

Víte, co všechno pochází z Mexika? Je to až k nevíře, ale kakao (nápoj bohů a platidlo dávných Aztéků), vanilka, kukuřice, fazole, papája, dýně, cuketa, slunečnice, krocani a krůty a samozřejmě věhlasné “chile” neboli poangličtěné chili - tím vším naši kuchyni obdarovalo Mexiko.
Děti určitě ocení, že v Mexiku rostou stromy “chicozapote”, jejichž míza se používala na výrobu prvních žvýkaček “chicle”! Již indiáni kaučuk žvýkali na uklidnění a posilnění dásní a v 19. století z ní americký zubař vyrobil hmotu, ze které se později stal hit “žvýkací guma”.

V Mexiku se také nestačíte divit, co vše se dá jíst - velká část země je vyprahlá polopoušť a jediné, co zde roste, jsou kaktusy - mnoho specialit, od placek po na kyselo nakládané “nopalitos” z opuncie, vás mile překvapí.

Mexiko kukurice

Slovníček mexické menu

Buen aprovecho! - Dobrou chuť!

restaurante - restaurace

fonda - malá levnější restaurace, bistro s tradiční kuchyní

cafetería - kavárna

bar

palapa - venkovní bar s palmovou střechou

agua con gas/ sin gas - voda perlivá/ neperlivá



jugo de piña/ guayaba/ naranja - čerstvá šťáva (juice) z ananasu/ guavy/ kokosu/ pomeranč

e
cerveza clara/ negra - pivo světlé/ černé

refresco - limonáda

té negro - černý čaj


café con leche - káva s mlékem
mistela de hierbabuena - mátový likér

mezcal - destilát z agáve "espadín" s červeným červem (larvou) gusano rojo Hipopta Agavis (Oaxaca)

tequila - destilát z agáve modré (oblast Jalisco) a agave tequilany (další oblasti)

antojitos - jednohubky, malé občerstvení


pan con mantequilla - chléb s máslem

frijoles refritos - vařené a osmahlé černé nebo hnědé fazole

huevos - vejce

ceviche - salát z čerstvých mořských plodů, ryb a čerstvé zeleniny

sopa de limón - polévka z limetek
pollo/ pavo - kuře/ krůta

carne de cerdo/ de res - maso vepřové/ hovězí

papas - brambory

arroz - rýže
cilantro - zelený koriandr
achiote - oreláník, červené barvivo a léčivá bylina, používá se jako koření
pepitas de calabaza - dýňová semínka
ajonjolí - sezam
quesadilla - tortilla se sýrem

taco - smažené křupavé kukuřičné placky


tortilla de maíz/ de trigo - placka z kukuřice/ pšenice

empanadas - směs masa nebo zeleniny zabalená v těstíčku z kukuřičné mouky a sosmažená
tamales - směs zabalená v kukuřičném listu a vařená v páře



mole - původem aztécká omáčka z mnoha ingrediencí, základem jsou různé druhy chilli, cibule, kakao, oříšky, semínka, rajčata aj. (každý kraj má svůj recept)

asado - na grilu
frito - smažené
ahumado - uzené

en escabeche - ve sladkokyselém nálevu
chile poblano - paprika chilli plněná ořechy, masem, přelitá bílou omáčkou a posypaná zrnky granátového jablka recado - směs koření
cochinita Pibil - kuře pečené s pomeranči
Chapulines - kulinářská kuriozita z Oaxaky, smažené larvy, smíchané s chili se přidávají v Oaxace do tacos (když je sníte, vrátíte se!)

Mexiko slovnicek