Mexická kuchyně | Mexiko

+420 774 414 644, +420 216 216 439

Mexická kuchyně

Kombinace svěžích chutí

Mexická kuchyně nejsou jen nachos, tequila a hrdlo propalující jalapeño - najdete zde jednoduché chutě grilovaných ryb a steaků z kvalitního masa, čerstvou zeleninu a ovoce i nečekané a pestré exotické kombinace. Základem je zelenina, fazole, maso a tortillas - placky z kukuřičné nebo pšeničné mouky v různých úpravách: nachos (totopos), tacos, flautas, quesadillas... a samozřejmě nesmí chybět "chilli" v jakékoliv podobě, ať už čerstvé, nebo jako součást omáčky salsy i hutnějšího "mole".

Yucatán - tropické ovoce a exotické koktejly

Yucatán je tropický ráj, a proto k němu nutně patří čerstvé ovoce a exotické koktejly. V Mexiku můžete okusit lahodnou kombinaci obou: piña colada přímo z ananasu nebo si pochutnáte na kokosové šťávě servírované v kokosovém ořechu. Daiquirí s mangem, mojito z ananasu, margarita nebo osvěžující "mechilada" - nečekaná kombinace piva a limetkové šťávy anebo vás rozproudí mexické tekuté zlato: tequila.

Mexiko doslova překypuje místním tropickým ovocem: v hotelu, na trzích i v supermarketech snadno seženete papáju, mango, které místní děti jedí posypané chilli, guavu, ananas, tamarind, kokosové ořechy, citróny, limetky, pomeranče, banány aj. Nezapomeňte ovoce pečlivě umýt v balené nebo jinak ošetřené vodě.

NÁŠ TIP

Při návštěvě Mexika určitě musíte ochutnat Mole Poblano. Pro našince se jedná o netradiční chuť, ale spousta cizinců toto jídlo miluje. Jedná se o omáčku, kterou se přelévá kuřecí nebo krůtí maso. Vyrábí se ze směsi mexického koření, papričky chipotle, oříšku a nesmí chybět čokoláda. Každá správná hospodyňka má svůj vlastní zaručený recept, ale ten pravý pochází z města Puebla, kde se tato delikatesa uvařila poprvé. Nemusíte se bát, mole nepálí, má spíše nasládlou chuť a spolu s kořením tvoří kouzelnou kombinaci.

Svěží a čerstvá yucatánská kuchyně

Tradiční kuchyně na Yucatánu jsou - ceviche a sopa de lima. Salát ceviche - dokonalý exotický koktejl z čerstvých ryb, zeleniny a mořských plodů. Sopa de lima je osvěžující polévka z limetek a pomerančů a s pomeranči se peče také tradiční kuře Pibil. Konzervativnějším jazýčkům budou chutnat empanadas - smažené taštičky z kukuřičného těsta plněné masem nebo zeleninou.

Lahodné jsou i různé druhy masa a zeleniny zabalené v banánovém listu “tamales”, které se jí napříč celou Latinskou Amerikou. Děti ocení sladkou variantu tamales nebo jednoduché quesadillas se sýrem. Mezi nejoblíbenější jídla patří vynikající grilované maso (asado) a samozřejmě tortillas všeho druhu: tacos, flautas, burritos, nachos (totopos) se sýrem (quesadillas), s kuřecím nebo vepřovým masem.

Placky se dělají většinou z různých druhů kukuřice od žluté po černou, výborné a méně aromatické jsou i větší a světlejší placky z pšeničné mouky.

NÁŠ TIP

Taco al pastor - vepřové nebo skopové maso marinované v tradiční omáčce adobo se napíchne na rožeň a ve vertikální poloze se griluje. Poté se spolu s krájeným ananasem a koriandrem podává na kukuřičné tortile. Kdo chce, přidá pálivou salsu či jiné ingredience. Z přípravy masa je patrné, že je původ jídla orientální záležitost, podobá se totiž přípravě kebabu. Jedná se však o jídlo, na které jsou Mexičani velmi hrdí a milují ho téměř všichni. Doporučujeme zkusit!

Mexiko kuchyně - kuriozity

Víte, co všechno pochází z Mexika? Je to až k nevíře, ale kakao (nápoj bohů a platidlo dávných Aztéků), vanilka, kukuřice, fazole, papája, dýně, cuketa, slunečnice, krocani a krůty a samozřejmě věhlasné “chile” neboli poangličtěné chilli - tím vším naši kuchyni obdarovalo Mexiko.

Děti určitě ocení, že v Mexiku rostou stromy “chicozapote”, jejichž míza se používala na výrobu prvních žvýkaček “chicle”! Již Indiáni kaučuk žvýkali na uklidnění a posilnění dásní a v 19. století z ní americký zubař vyrobil hmotu, ze které se později stal hit “žvýkací guma”.

V Mexiku se také nestačíte divit, co vše se dá jíst - velká část země je vyprahlá polopoušť a jediné, co zde roste, jsou kaktusy - mnoho specialit, od placek po na kyselo nakládané “nopalitos” z opuncie, Vás mile překvapí.

Obraťte se na nás

Veronika Hájková, specialistka na Mexiko

+420 774 414 644
+420 216 216 439
mexiko@ckgo2.cz

 

často kladené otázky

Více otázek
randomness