Mexická kuchyně

Kombinace svěžích chutí

Mexická kuchyně nejsou jen nachos, tequila a hrdlo propalující jalapeño - najdete zde jednoduché chutě grilovaných ryb a steaků z kvalitního masa, čerstvou zeleninu a ovoce i nečekané a pestré exotické kombinace. Základem je zelenina, fazole, maso a tortillas - placky z kukuřičné nebo pšeničné mouky v různých úpravách: nachos (totopos), tacos, flautas, quesadillas... a samozřejmě nesmí chybět "chilli" v jakékoliv podobě, ať už čerstvé, nebo jako součást omáčky salsy i hutnějšího "mole".

Mexická kuchyně
Mexická kuchyně

Yucatán - tropické ovoce a exotické koktejly

Yucatán je tropický ráj, a proto k němu nutně patří čerstvé ovoce a exotické koktejly. V Mexiku můžete okusit lahodnou kombinaci obou: piña colada přímo z ananasu nebo si pochutnáte na kokosové šťávě servírované v kokosovém ořechu. Daiquirí s mangem, mojito z ananasu, margarita nebo osvěžující "mechilada" - nečekaná kombinace piva a limetkové šťávy anebo vás rozproudí mexické tekuté zlato: tequila.

Mexiko doslova překypuje místním tropickým ovocem: v hotelu, na trzích i v supermarketech snadno seženete papáju, mango, které místní děti jedí posypané chilli, guavu, ananas, tamarind, kokosové ořechy, citróny, limetky, pomeranče, banány aj. Nezapomeňte ovoce pečlivě umýt v balené nebo jinak ošetřené vodě.

Mexická kuchyně

NÁŠ TIP

Při návštěvě Mexika určitě musíte ochutnat Mole Poblano. Pro našince se jedná o netradiční chuť, ale spousta cizinců toto jídlo miluje. Jedná se o omáčku, kterou se přelévá kuřecí nebo krůtí maso. Vyrábí se ze směsi mexického koření, papričky chipotle, oříšku a nesmí chybět čokoláda. Každá správná hospodyňka má svůj vlastní zaručený recept, ale ten pravý pochází z města Puebla, kde se tato delikatesa uvařila poprvé. Nemusíte se bát, mole nepálí, má spíše nasládlou chuť a spolu s kořením tvoří kouzelnou kombinaci.

Mexická kuchyně

Svěží a čerstvá yucatánská kuchyně

Tradiční kuchyně na Yucatánu jsou - ceviche a sopa de lima. Salát ceviche - dokonalý exotický koktejl z čerstvých ryb, zeleniny a mořských plodů. Sopa de lima je osvěžující polévka z limetek a pomerančů a s pomeranči se peče také tradiční kuře Pibil. Konzervativnějším jazýčkům budou chutnat empanadas - smažené taštičky z kukuřičného těsta plněné masem nebo zeleninou.

Lahodné jsou i různé druhy masa a zeleniny zabalené v banánovém listu “tamales”, které se jí napříč celou Latinskou Amerikou. Děti ocení sladkou variantu tamales nebo jednoduché quesadillas se sýrem. Mezi nejoblíbenější jídla patří vynikající grilované maso (asado) a samozřejmě tortillas všeho druhu: tacos, flautas, burritos, nachos (totopos) se sýrem (quesadillas), s kuřecím nebo vepřovým masem.

Placky se dělají většinou z různých druhů kukuřice od žluté po černou, výborné a méně aromatické jsou i větší a světlejší placky z pšeničné mouky.

Mexická kuchyně

NÁŠ TIP

Taco al pastor - vepřové nebo skopové maso marinované v tradiční omáčce adobo se napíchne na rožeň a ve vertikální poloze se griluje. Poté se spolu s krájeným ananasem a koriandrem podává na kukuřičné tortile. Kdo chce, přidá pálivou salsu či jiné ingredience. Z přípravy masa je patrné, že je původ jídla orientální záležitost, podobá se totiž přípravě kebabu. Jedná se však o jídlo, na které jsou Mexičani velmi hrdí a milují ho téměř všichni. Doporučujeme zkusit!

Mexická kuchyně

Mexiko kuchyně - kuriozity

Víte, co všechno pochází z Mexika? Je to až k nevíře, ale kakao (nápoj bohů a platidlo dávných Aztéků), vanilka, kukuřice, fazole, papája, dýně, cuketa, slunečnice, krocani a krůty a samozřejmě věhlasné “chile” neboli poangličtěné chilli - tím vším naši kuchyni obdarovalo Mexiko.

Děti určitě ocení, že v Mexiku rostou stromy “chicozapote”, jejichž míza se používala na výrobu prvních žvýkaček “chicle”! Již Indiáni kaučuk žvýkali na uklidnění a posilnění dásní a v 19. století z ní americký zubař vyrobil hmotu, ze které se později stal hit “žvýkací guma”.

V Mexiku se také nestačíte divit, co vše se dá jíst - velká část země je vyprahlá polopoušť a jediné, co zde roste, jsou kaktusy - mnoho specialit, od placek po na kyselo nakládané “nopalitos” z opuncie, Vás mile překvapí.

Průvodce ZDARMA

Chystáte se do Mexika? Stáhněte si našeho Velkého průvodce po Mexiku ZDARMA!
Dozvíte se, kam se vydat, co ochutnat, jaké jsou nejlepší pláže, skrytá místa bez turistů a mnoho dalšího. Ke stažení ZDE.

Obraťte se na nás

Petra Silva Monreal, specialistka na Mexiko

+420 774 414 644
+420 216 216 439
mexiko@ckgo2.cz

 
AKTUÁLNĚ